Nieuws & Acties

Op donderdag 2 November start Steracteur Sterartiest, een wekelijkse zangwedstrijd waarin acteurs zangers worden. Elke acteur zingt om geld in te zamelen voor een goed doel. Hilde De Baerdemaker, meter van het Nicolasfonds, gaat vol goede moed deze aartsmoeilijke uitdaging aan!

Zo blij dat meter Hilde De Baerdemaker het Nicolasfonds steunt in Steracteur Sterartiest!

Jullie kunnen Hilde en het Nicolasfonds steunen: SMS Hilde naar 6000 tijdens de afleveringen op donderdagavond.

De eerste MFL actie!!! Heerlijke wafels!

Alle info te verkrijgen via volgend mailadres: helen.vandessel@gmail.com.


Buurtbarbecue ten voordele van het Nicolasfonds

De bewoners van de Brugstraat in Heverlee organiseerden afgelopen zomer een buurtbarbecue ten voordele van het Nicolasfonds. Wilfried Leys, grootvader van Elise, die als baby zelf 4 maanden op de dienst neonatologie verbleef, was medeorganisator van dit geweldige initiatief. Met veel dankbaarheid mochten wij een cheque ter waarde van 1000 euro en een mand vol materiaal in ontvangst nemen van niemand minder dan Elise zelf!


Kim, eigenares van Les Enfants Terribles uit Leuven, schonk 84 grote inbakerdoeken ten voordele van het Nicolasfonds! Dankzij deze schenking kan er naar hartenlust geknuffeld worden op de afdeling neonatologie!


Op 17 november 2016 kende de Eerste Leuvense Kangoeroemarathon zijn apotheose! Er werd gedurende deze 10 daagse maar liefst 739 uren ‘gekangoeroed’. Hilde De Baerdemaeker, meter van het Nicolasfonds, mocht de winnaars in de bloemetjes zetten.


Lore en Iris, verpleegkundigen op de afdeling neonatologie van UZ Leuven, zetten ter gelegenheid van de Warmste Week van Music For Life 2016 de actie ‘Jars for Preemies’ op poten. Zij verkopen jars met een lekkere inhoud ten voordele van het Nicolasfonds! De actie is nu al een onverhoopt succes!


Eerste kangoeroe marathon NICU Leuven

Op 17 november neemt UZ Leuven opnieuw deel aan de Internationale dag van het vroeggeboren kind. Deze keer wordt het belang van kangoeroe- zorg bij pasgeboren baby’s extra in de verf gezet.

Van 7 tot 17 november zullen ouders worden aangemoedigd om zo veel mogelijk huid-huidcontact te hebben met hun baby. Voor elk uur kangoeroezorg worden zij beloond met een jeton die op de afdeling neonatologie in de spaarpot bij de kangoeroe gedeponeerd kan worden.
Op 17 november zal de onschuldige hand van Hilde De Baerdemaeker, meter van het Nicolasfonds neonatologie, enkele jetons uit de spaarpot halen en zo de drie winnaars uit de bus halen.

Bekijk de flyer voor de ouders of de algemene flyer.


De warmste week

De week voor Kerstmis wordt opnieuw de Warmste Week, want dan is er opnieuw Music For Life, de solidariteitsactie van Studio Brussel in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Tijdens deze warmste week is het Nicolasfonds VZW opnieuw een van de vele goede doelen waarvoor je een actie op poten kan zetten of een verzoeknummer kan aanvragen.

Een actie registreren kan op: http://musicforlife.stubru.be. In de keuzelijst vind je het fonds terug als ‘Nicolasfonds VZW’.


Fietsen voor het Nicolasfonds

Eeuwige dank aan het UZ Gent, afdeling Neonatologie, die in 2008 tijdens de eerste 135 dagen van onze extreem prematuur geboren zoon (690 gram - 32 cm) de basis legde van wat nu - weliswaar na een te verwachten hobbelig parcours - een kerngezonde 8-jarige (jarig op 23 januari) jongeman geworden is.

Persoonlijk word/werd ik ook geconfronteerd met enkele zware aandoeningen. Opnieuw de medische wetenschap, de geluksfactor en de eigen vastberadenheid spelen/speelden een cruciale rol om actueel een zo comfortabel als mogelijk en dus aangenaam leven te leiden.

Erover klagen of zagen ligt niet in mijn karakter, iedereen draagt immers een kruis, dat is het leven. Er bestaan zelfs manieren om bepaalde zaken in iets positief om te buigen. Vandaar dit initiatief. Niet iedereen heeft dezelfde factoren van geluk, (financiële) steun, enz... voorhanden. Via een speciaal opgerichte facebookpagina (Steun Wielen Bertwin) liet ik me sponsoren, en fietste ik per gestorte euro 1 km. De vergaarde fondsen en en ritten werden op deze pagina in alle transparantie gepubliceerd door middel van een Garmin Edge fiets-gps. Uiteindelijk was ik verheugd bijna 700 € te kunnen overmaken aan het Nicolasfonds, een fonds dat naar mijn gevoel schitterend werk levert en mij een gevoel van genoegdoening gaf. "Alle beetjes helpen," zei de mug, en ze deed een plaske in zee.

Bertwin Minjauw


BASISSCHOOL ‘DE REGENBOOG’ TE KORTENBERG ORGANISEERT SOLIDARITEITSMARKT TEN VOORDELE VAN HET GOEDE DOEL!

De leerlingen van het 6de leerjaar van basisschool De Regenboog te Kortenberg organiseren nu al verschillende jaren op rij een solidariteitsmarkt ten voordele van een door de leerlingen zelf gekozen goed doel. Milan Van Huyck, leerling van het zesde leerjaar, promootte voor editie 2015 het Nicolasfonds en met succes! Het kwam na een democratische stemming onder de medeleerlingen als goed doel uit de bus. Milan is de oudste broer van Marcel en Marie-Lou, een prematuur geboren tweeling. De zorgen voor vroeggeboren baby’s liggen hem daarom na aan het hart.

De solidariteitsmarkt vond plaats op 21 mei 2015 en bracht maar liefst 2868 euro op.

Wij zijn Milan, zijn medeleerlingen en hun leerkrachten uiterst dankbaar voor dit lovenswaardig initiatief en de rijkelijke opbrengst van de actie.


Te vroeg geboren: Zorg voor premature baby’s

Een boek voor ouders, professionele zorgverleners en iedereen die hen ondersteunt bij de zorg voor de pasgeboren baby. Auteurs: Christine Vanhole, neonatoloog UZ Leuven en Sarah Van Ransbeek, kinderpsychiater UZ Leuven.

Download de boekomslag met een korte toelichting (PDF).

Koop het boek on-line


Officiële opening en symposium neonatale intensieve zorgenafdeling (NIZ)

Koesteren daar gaan ouders vóó

Op 29 maart 2014 is er een symposium ter gelegenheid van de officiële opening van de nieuwe NIZ van UZ Leuven: "Koesteren, daar gaan ouders vóór". Tien jaar nadat het Nicolasfonds vzw boven de doopvont werd gehouden, wordt het in de schoot van de KU Leuven opgerichte Nicolasfonds voor Neonatologie, plechtig ingehuldigd. Actrice Hilde De Baerdemaeker, trotse mama van een vroeggeboren tweeling, wil door het opnemen van het meterschap van dit fonds de aandacht voor het optimaal en maximaal betrekken van ouders bij de zorg warm houden.

Download de uitnodiging: Koesteren, daar gaan ouders vóór.


De warmste week

Op 23 december 2015 staat Radio 2 ter gelegenheid van de Warmste Week met een mobiele studio aan de ingang van Gasthuisberg, UZ Leuven. Actrice Hilde De Baerdemaeker komt langs en zal er als meter van het Nicolasfonds een gepersonaliseerd BV- slaaplied veilen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De winnaar geeft enkele trefwoorden over zijn of haar kindje, waar houdt het van, wat vind het lekker of leuk, hoe stoer of net verlegen is het... Dan schrijven Hilde en haar echtgenoot een lied, op een leuke, lieve unieke melodie die ze komen zingen voor het kind! Link met het Nicolasfonds?

Hilde heeft maandenlang voor haar prematuur geboren tweeling slaapliedjes gezongen aan hun couveuse... Nog steeds zijn die liedjes DE ‘rustigmakers’ op moeilijke momentjes...


MUSIC FOR LIVE 2015

De week voor Kerstmis wordt opnieuw de Warmste Week, want dan is er opnieuw Music For Life, de solidariteitsactie van Studio Brussel in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Tijdens deze warmste week is Het Nicolasfonds VZW opnieuw een van de vele goede doelen waarvoor je een actie op poten kan zetten of een verzoeknummer kan aanvragen.

Een actie registreren kan vanaf 31 augustus 2015 op: http://musicforlife.stubru.be/.
In de keuzelijst vind je het fonds terug als ‘Het Nicolasfonds VZW’.


Prentenboek: "Vroeger dan verwacht"

"Vroeger dan verwacht" is een informatief prentenboek over vroeggeboorte, dat tot stand kwam in samenwerking met de dienst neonatologie UZ Leuven, de VVOC (Vereniging voor ouders van couveusekinderen) en vzw Nicolasfonds. In deze pdf kan u nog meer informatie terugvinden over dit boek. Dit kinderboek wordt bij opname van een baby op de NIZ afdeling aan broers en zusjes aangeboden.

cover van boek: Vroeger dan verwacht

Eind maart werden de heer en mevrouw Hermans - Gielen trotste ouders van Nand, een broertje voor Fie. Zij verbleef na haar geboorte enkele weken op de afdeling Neonatale Intensieve Zorgen. Uit dankbaarheid en om andere ouders van vroeggeboren en zieke pasgeborenen te steunen, schonken zij de giften die ze van familie en vrienden mochten ontvangen bij de geboorte van Nand aan het Nicolasfonds. Dankzij deze gulle bijdrage is het Nicolasfonds niet minder dan 2000 euro ‘rijker’!
Hartelijk dank hiervoor!


De ouders van Luca Peiremans schonken ons 2 Ipads. Luca werd omwille van vroeggeboorte verzorgd op de neonatologie afdeling. Deze gift was mede mogelijk dankzij hun werkgever Telenet. De Ipads zullen gebruikt worden om ouders op afstand via Skype of FaceTime met hun zieke of vroeggeboren baby in contact te brengen.


Op 2 december 2014 heeft Studio Brussel het startschot gegeven voor een nieuwe editie van zijn jaarlijkse solidariteitsactie Music for Life. Ook dit jaar kan wie dat wil geld inzamelen voor een zelfgekozen goed doel. Tijdens de week voor Kerstmis, van 18 tot en met 24 december, maakt Studio Brussel er samen met de luisteraars opnieuw ‘De Warmste Week’ van, vanuit Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Het Nicolasfonds vzw is een van de goede doelen waarvoor je een actie op poten kan zetten of een verzoeknummer kan aanvragen.


Op 29 maart 2014 is er een symposium ter gelegenheid van de officiële opening van de nieuwe NIZ van UZ Leuven: "Koesteren, daar gaan ouders vóór". Tien jaar nadat het Nicolasfonds vzw boven de doopvont werd gehouden, wordt het in de schoot van de KU Leuven opgerichte Nicolasfonds voor Neonatologie, plechtig ingehuldigd. Actrice Hilde De Baerdemaeker, trotse mama van een vroeggeboren tweeling, wil door het opnemen van het meterschap van dit fonds de aandacht voor het optimaal en maximaal betrekken van ouders bij de zorg warm houden.


Kiwanis Club Leuven Artemis organiseert een exclusieve modeshow op 23 februari in de Brabanthal te Leuven.


De Leuvense Kerstmarkt – 12 tot 22 december 2013 – steunt dit jaar drie bijzondere projecten verbonden aan het Kinderziekenhuis van de UZ Leuven. Het Nicolasfonds is er een van.


Ronde Tafel 26 Leuven organiseerde in 2013 de actie “The Best Bubbles”. Hiermee steunt men goede doelen uit de regio Leuven, waaronder het Nicolasfonds. Met de opbrengst van deze actie hopen we het aanbod aan informatie- en communicatiekanalen voor ouders te kunnen uitbreiden:

  • Multimedia apparatuur
  • Camera in de couveuse
  • Fotoapparaten en printers
  • USB-sticks
  • Dagboekje verpleging ouders
  • Boek over de ontwikkelings- en gezinsgerichte zorg voor vroeggeboren baby’s

Vlaamse actrice Hilde De Baerdemaeker, trotse mama van prematuur geboren tweeling, Marilou en Marcel, gaf ter gelegenheid van Moederdag 2013 een interview weg aan het weekblad Nina. De opbrengst van dit interview werd geschonken aan het Nicolasfonds. Deze bijdrage zal geïnvesteerd worden in het ontwikkelen van een audiovisuele leidraad ter ondersteuning van ouders en gezin bij verblijf van hun baby op de NICU.